Szerteágazó jelenség a körömrágás, beszélhetünk alkalmi, stressz-körömrágásról, illetve kóros körömrágásról (onychophagia) is. Minden esetben problémás lehet a leszokás, akár konkrét körömrágásról, vagy a köröm tépkedéséről, esetleg a köröm körülötti bőr rágásáról, tépkedéséről van szó.

A körömrágásról érdemes minél előbb leszokni, amelyben hatékony segítséget nyújthat a műkörmös, az okokat azonban érdemes pszichológus segítségével felkutatni és megszüntetni. Bonyolítja a leszokást, ha kisgyermek rágja, tépkedi a körmét és a bőrét, a fiatal életkor ugyanis kizáró körülmény a műkörömépítésben, hiszen több kárt okozhat a fejlődésben lévő szervezetben, mint amennyi haszna lehet.

fogsor.jpg

Kép innen

Amellett, hogy a körömrágásról kemény harc leszokni, néhány közvetlen következménye is lehet. A folyamatosan szájban tartott ujjakon ugyanis felázik a köröm körülötti bőr, a körömlemez pedig megduzzad. Mivel a vendég akkor is folytatja a körömrágást, amikor már nincs mit rágni, rendszerint friss, begyógyulni képtelen sebek tarkítják a köröm körülötti bőrt. A szájban lévő és a külvilág baktériumai így könnyedén átjutnak az elsődleges védelmi vonalon (vagyis a bőrön), körömsánc, vagy körömágy-gyulladást okozva, amely akár a gennyes állapotig fajulhat. Természetesen mivel a körömrágás folyamatos, a szájba is bejutnak olyan baktériumok, amelyek íny-, illetve fogproblémákat, vagy egyéb fertőzéseket okoznak. Gondoljunk csak arra, ahogy a körömrágós vendég hazafelé tart az iskolából, vagy a munkahelyéről, tömegközlekedik, majd beugrik a boltba, és bevásárol… számtalan helyről szedhet össze baktériumokat, vírusokat, gombákat, amelyektől külön hosszan tartó harc megszabadulni.

Háromféle gomba támadhatja meg a körmöt: fonalas gombák a szabadszél felől, sarjadzó gombák a körömsáncok és a körömágy felől, valamint a penészgombák. Ha fehér foltos, fonalszerűen mintázott, vagy sárga a körmöd és a mosolyvonalad behúzódott, vagy bárhol elemelkedett a körömágyról és könnyen töredezik, alatta pedig morzsalékot látsz, fogj gyanút. Még egyértelműbb a helyzet, ha a körmöd sárgás-lilás-barnás-kékes-zöldes árnyalatokban pompázik anélkül, hogy a legutóbbi barkácsolásnál rácsaptál volna a kalapáccsal. Ha ezeket a tüneteket észleled, mihamarabb mutasd meg egy orvosnak, de ne kérd egyetlen műkörmöstől sem, hogy építsen rá! Sajnos van, aki nem ismeri fel a tüneteket, és még rosszabb, ha olyan műkörmöst találsz, aki pusztán az anyagiakat szem előtt tartva, épít neked műkörmöt. Jobb félni, mint megijedni, a körömgomba pedig nem válogat, ezért ne szégyellj orvoshoz fordulni, és ne is sértődj meg, ha ezt a műkörmösöd javasolja.

A körömrágásból való gyógyulás hosszú évekig is eltarthat, segítségként pedig jól jöhet a műköröm. Itt jegyzem meg, hogy még férfiak esetében is hasznos segítség lehet, mivel teljesen természetes hatású körmöt is képesek vagyunk építeni. Nem a körömrágásról való leszokásban, hanem zenei hangzásának fokozásában például Antoine Dufour kanadai zenész is visel műkörmöt. Az ötlet pedig egyáltalán nem elrugaszkodott, hiszen a kifogástalan öltöny-frizura-modor kombinációba is alaposan belerondítanak a tövig rágott körmök, a friss sebekkel borított kezek.

koromfelepites.jpg

Kép innen

Ha a gennyes körömágy- és körömsáncgyulladás nem volna eléggé elrettentő következmény, meg kell említeni, hogy a körömrágás tartós deformitást is okozhat. Sokan egészen a holdacskáig, a hátsó körömsánc előtt lévő érzékeny területig visszarágják a körmüket. Ilyenkor már csak egy vékony csík marad a körömből, a nagyobb probléma viszont az, hogy itt még élő, osztódó sejtek vannak, és a köröm ezen a területen még nem szarusodott el teljesen, vagyis különösen sérülékeny. A holdacska, illetve a két körömsarok igen érzékeny terület, az itt bekövetkező sérülések akár maradandó körömdeformitáshoz vezethetnek, amelyet sehogyan sem lehet korrigálni. Még műkörömmel sem, hiszen ehhez is szükséges valamilyen minimális természetes, a körömágyhoz erősen csatlakozó természetes körömfelület.

Tipp! Rágott körömre nem javasolt tipes technikával körmöt építeni. A tip hátránya - még egészséges köröm esetében is -, hogy kevés esetben illeszkedik a természetes köröm ívéhez. Ha nem illeszkedik, akkor viselése kényelmetlen, feszítő, esetleg napokig fájdalmas lehet. Mivel a rágott köröm deformált, és nem lelhetőek fel rajta az egészséges köröm ismérvei, a tip nem illeszkedik rá pontosan. A pontatlanul felragasztott tip alá levegő szorul, amely a körömben lévő nedvességgel és meleggel együtt kedvez a körömgomba elszaporodásának.

 Tommy Gauthier és Antoine Dufour - Különleges hangzás, bár ez esetben nem a műköröm miatt

 

A gyógyulás - pszichológus segítsége mellett - kézápoló szakember segítségével is hosszas folyamat. Először ugyanis lehetővé kell tenni, hogy a körömlemez és a környező bőr kiszáradhasson, és megszűnjön a folyamatos irritatív, gyulladt állapot. Ilyenkor lényegében a fertőtlenített, vízelvonóval és gombásodásgátló szerrel többször kezelt körömre építünk, amely ennek ellenére még mindig tartalmaz nedvességet. Mivel ez az állapot, vagyis a műkörömmel elfedett, sötétebb, nyirkos és meleg környezet a gombák melegágya, rendszeresen le kell szedni a műkörmöt, és ellenőrizni kell a saját köröm állapotát és növekedési ütemét.

Rágott körömre csak rövid épített köröm készíthető, mivel a megmaradt természetes körömlemeznek kell megtartania az épített részt, amely ha túl nagy, magával ránthatja a természetes körmöt, még nagyobb kárt okozva. Mivel a rágással legtöbbször a körömsarkok is eltűnnek, a köröm önmagában is instabil. Ha műkörmösöd nem tud, vagy nem hajlandó rövid körmöt építeni, maradék körmöd épsége érdekében keress másik szakembert!

 

elotte_utana.jpg

Előtte és utána - rögös az út a körömrágásról való leszokásig

Kép és épített köröm: Smidt Éva

Ha a vendég már az első műköröm felépítését követően meg tudja állni, hogy ne vegye szájába kezét, van remény arra, hogy a kiváltó okok megszűnésével leszokjon a körömrágásról. Sajnos a műköröm folyamatos viselése sem garancia arra, hogy a vendég örökre megszabaduljon a problémától, ám érdemes hatékony segítségként teljesen természetes hatású műkörmöt viselni. A gyógyulás pedig hosszas, így minden szakembertől és a vendégtől is rengeteg türelmet és kitartást igényel.

A bejegyzés trackback címe:

https://kellegykormos.blog.hu/api/trackback/id/tr964594459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása